Pentru părinți

Violența în familie

Violența în familie este o problemă de sănătate publică larg răspândită, de proporții molipsitoare și care are consecințe serioase. Pe lângă faptul că violența în familie constituie o încălcare a drepturilor omului, consecințele acesteia implică daune grave asupra starea fizică, mentală și socială a indivizilor și a familiilor. Denumită și violență domestică sau abuz domestic, include o serie de abuzuri, inclusiv economice, fizice, sexuale, emoționale și psihologice, față de copii, adulți și bătrâni, pe lângă altele.

Din păcate, fiecare formă de violență în familie generează și alte tipuri de violență interdependente. „Ciclul abuzului” este deseori continuat de copiii expuși în copilărie la asemenea scenarii, care, în viitoarele relații de după adolescență sau privind îngrijirea persoanelor în vârstă, vor manifesta astfel de comportamente violente.

Violența domestică este dificil de identificat, iar multe cazuri rămân neraportate către autoritățile legale sau cele medicale. Cu toate acestea, ea afectează nu doar victima, dar și familiile, colegii de muncă și comunitatea prin diminuarea sănătății psihologice și fizice, scăderea calității vieții, dar și a productivității.

Printre tipurile de violență se numără hărțuirea, violența economică, emoțională, psihologică, sexuală, fizică și neglijarea. Violența în familie se poate manifesta la toate rasele, vârstele, etniile sau sexele. În ceea ce privește limitele acesteia, studiile arată că nu se cunoaște nicio limitare culturală, socio-economic, educațională, religioasă sau geografică.

Această formă a violenței reprezintă un comportament abuziv în care unul dintre indivizi câștigă putere asupra altui individ.

  • Violența din partea partenerului include, de cele mai multe ori, violența sexuală sau fizică, agresiune psihologică și hărțuire. Poate fi exercitată de actuali sau foști parteneri.
  • Abuzul asupra copiilor poate fi de natură sexuală, emoțională, fizică sau neglijarea unui copil sub 18 ani de către părinte, reprezentant legal sau oricine îl are în grijă.
  • Abuzul asupra celor în vârstă este lipsa acțiunii sau un act intenționat din partea persoanei care îl îngrijește care cauzează sau creează un risc de vătămare unui bătrân.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru violența domestică includ aspecte individuale, relaționale, comunitare și societale. Este o relație inversă între educație și violență domestică. Nivelurile de educație mai scăzute sunt corelate cu o probabilitate mai mare de manifestare a violenței domestice. Abuzul în timpul copilăriei, precum și participarea indirectă la comportamente abuzive și violente în mediul familial, este asociat în mod obișnuit cu faptul că în viața adultă, acel minor va deveni el însuși un abuzator, întrucât aceștia repetă comportamentele părinților. De asemenea, consumul și abuzul de droguri și alcool cresc incidența violenței domestice și a violenței în general.

Copiii care sunt victime sau martori ai violenței domestice ar putea crede că violența este o modalitate rezonabilă de a rezolva un conflict. Bărbații care vad în familie că femeile nu sunt respectate în mod egal (cum ar fi atunci când într-o familie există un frate și o soră) sunt mai predispuși să abuzeze femeile în viața adultă. În același timp, femeile care sunt martore ale violenței domestice în copilărie sunt mai predispuse să fie victime ale viitorilor lor soți. Cu toate acestea, deși de cele mai multe ori femeile sunt victime ale violenței domestice, rolurile pot fi inversate.

În ceea ce privește raportarea fenomenului, având în vedere natura complexă și diversă a violenței în familie, copilului îi ia timp și are nevoie să dezvolte treptat o înțelegere exactă a ceea ce se întâmplă și să încerce să dea un sens acestei situații. Diferite studii arată că unii copii au descris violența domestică ca fiind „bătăi” sau „certuri”, în timp ce alții au avut dificultăți în a vorbi despre violență. În plus, nici partenerii care sunt victime ale violenței domestice nu sunt foarte conștienți de când anume se produce sau dacă se produce, în special dacă se manifestă în forme mai greu de identificat.

Violența domestică este un fenomen des întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de caracteristicile acestea și are consecințe traumatice pentru toți membrii acestora, chiar dacă nu au fost victime directe, ci doar martori. De reținut este că orice tip de violență trebuie evitat și raportat pentru a se reduce numărul ulterior de victime.

 

Bibliografie:

Martin R. Huecker; Kevin C. King; Gary A. Jordan; William Smock, April 9, 2023: „Domestic violence”. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499891/#:~:text=Domestic%20and%20family%20violence%20includes,and%20in%20some%20cases%2C%20mortality.

Debbie Noble‐Carr, Tim Moore, Morag McArthur, 2019, „Children’s experiences and needs in relation to domestic and family violence: Findings from a meta‐synthesis”. Link: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/104689759/cfs.1264520230801-1-2xvrbp-libre.pdf?1690926989=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DChildrens_experiences_and_needs_in_relat.pdf&Expires=1716897644&Signature=QmuxBmOPY1p2ryvCliy7Do8~gKt7LoDW2HFG3p6oxAwnLcMmqVPhUQLGFcOInTrLt~i-pdCwpVLOPktkYqG5DcwyXaZYJLRI03fBSoNVUdB5yV1V-~mwrTX4Y03wDEekOI-rvnH3nftAAXda8obXvmY~StCKUgi8V5a5PCsZfLJxlDe~2oqM9bm7BlZsOX~5c1t9p14nigR3o1vGGueLFknDz~E588LRYlntiilRssaIK4hzwOGh9Z9U7JziPAxQ-oDSqtlGIHfmlPWKhIYdq6fE5m7xQdZSgfBXGJ7YyuNr78slWZmjl9Tx-oaj9xU7D4vcGMj0hXFgea8HgwjwGg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

 

Articol realizat de Ramona Cîrcu, Coordonator activități.