Pentru părinți
Cum să discutăm cu copiii despre corp și aspecte sexuale
Discuțiile cu copiii despre corp și aspecte sexuale îi pot proteja pe aceștia împotriva agresiunilor sexuale?
Înainte de a oferi un răspuns la această întrebare, este important să ne gândim ce presupun discuțiile cu copiii despre corp și aspecte sexuale.
Ca părinți ne ducem adesea cu gândul că a vorbi cu propriul copil despre aspecte sexuale presupune să îi explicăm de fapt cum fac adulții sex sau cum se nasc copiii. Însă a vorbi cu copilul despre sexualitate și corp nu se reduce doar la acest aspect. Atunci când vorbim despre educație sexuală ne referim de fapt la a-i furniza copilului, în funcție de vârsta pe care o are, informații astfel încât să fie mai bine pregătit pentru situațiile cu care se întâlnește zi de zi și cu viața în general. Așa cum discutăm cu copiii despre fenomene ale naturii, aspecte legate de literatură, muzică, matematică etc, și despre care considerăm că au o contribuție la dezvoltarea lor psihologică și intelectuală pe termen lung, la fel, este necesar să includem discuțiile despre corp și aspecte sexuale ca făcând parte din necesarul de cultură generală de care au nevoie copiii încă de la vârste mici.
Cum putem adapta discuțiile cu copiii despre corp și aspecte sexuale în funcție de vârsta pe care o au?
► Cu copiii de vârstă pre – școlară, deci aproximativ între vârstele de 2 și 5 ani, putem discuta despre denumirile diferitelor părți ale corpului (deci și ale organelor sexuale), despre funcțiile lor și despre intimitate. Un exemplu tipic de discuție ar fi faptul că învățăm și exersăm cu copilul să denumească toate părțile corpului, inclusiv organele sexuale. Considerăm că este la latitudinea părintelui dacă dorește să folosească termenii științifici (vagin, penis) sau dorește să folosească alte denumiri (ca de exemplu: „cocoșel” sau „păsărică”). Până la vârsta de cinci ani, copiii trebuie să cunoască funcțiile organelor sexuale de a face pipi, în timp ce celelalte funcții vor fi abordate pe măsură ce copilul va crește. Un alt tip de discuție pe care o puteți purta cu copilul ține de înțelegerea practică a conceptului de zone intime / private. Este important să știe cine îi poate vedea și atinge părțile intime (părinții, persoanele de îngrijire, la duș, atunci când îl schimbă de haine), precum și faptul că atunci când ne dezbrăcăm sau ne facem duș, acestea sunt activități intime pe care le facem în baie sau în cameră, singuri sau cu ajutorul persoanelor de îngrijire.
► Cu copiii de vârstă școlară mică, adică în categoria de vârstă 6 – 9 / 10 ani, putem începe să introducem și să transmitem în termeni simpli informații de bază despre relații apropiate, intime între copii, precum și informații mai specifice despre organele sexuale. Atunci când vorbim despre „relații intime, apropiate” ne referim la faptul că în această categorie de vârstă copiii, fete și băieți deopotrivă, spun adesea că au relații de iubire cu colegii de la școală. Relațiile sunt în general pur platonice și naive, copiii de fapt exersând și imitând relațiile adulților, însă uneori copiii se pot săruta pe gură, sau se pot atinge reciproc sau nu pe corp sau își pot arăta părțile intime. Aceste comportamente fac parte dintr-o plajă de comportamente care sunt absolut normale între copiii din această categorie de vârstă. Adesea, copiii pot resimți rușine sau vinovăție sau pot intui că adulții vor dezaproba aceste comportamente, așa încât cei mici au tendința să le manifeste în secret, fără ca adulții să afle. Există situații în cadrul acestor „jocuri secrete” în care copiii care inițiază sau care participă, resimt disconfort, rușine, vinovăție sau faptul că le-au fost încălcate granițele. Ținând cont de particuritățile extrem de sensibile ale acestei perioade, este important să discutați cu copiii despre limite și granițe legate de intimitate, despre cine are voie sau nu să îi atingă pe corp, despre faptul că pot refuza dacă ceva li se pare neadecvat sau îi face să se simtă inconfortabil, despre atingeri permise – atingeri nepermise atât din partea adulților și copiilor din afara familiei, cât și din cadrul familiei.
În categoria de vârstă 6 – 9 / 10 ani, cel mai adesea, copiii își fac duș singuri sau sunt ajutați de părintele de același sex, merg singuri la toaletă, se pot dezbrăca și îmbrăca singuri. Discutați împreună cu copilul care sunt situațiile în care poate fi văzut dezbrăcat sau poate fi atins pe corp, pe zonele intime și de către cine. Spre exemplu, dacă vorbim despre o fată de 9 ani care se schimbă în camera ei, mama poate intra în cameră dacă a bătut în prealabil la ușă, iar fetița i-a răspuns și i-a permis să intre.
► Cu pre – adolescenții, categoria de vârstă 10 – 12 ani, în funcție de nivelul de dezvoltare al copilului și de informațiile pe care le deține până la această vârstă, puteți discuta despre schimbările hormonale, despre schimbările care vor interveni la nivel de emoții, comportamente și interese intime care pot apărea față de copiii apropiați ca vârstă. Experiența practică ne arată că în categoria de vârstă 10 – 12 ani, unii pre – adolescenți pot deja să aibă primele experiențe sexuale (acte sexuale propriu – zise), în timp ce alți pre – adolescenți sunt încă într-o zonă în care „copilăresc”. Este important să adaptați discuțiile despre aspecte sexuale în funcție de realitatea psihologică în care se află copilul. Chiar dacă poate părea șocant, există pre – adolescenți care și-au început viața sexuală, iar studiile ne arată că pentru fete mare parte dintre agresiunile sexuale au loc în această categorie de vârstă. Pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră este protejat în fața riscurilor legate de agresiunile sexuale sau de infecțiile cu transmitere sexuală, este important să purtați aceste discuții legate de aspecte sexuale. Exemple despre subiecte pe care le puteți aborda cu copilul dumneavoastră (în funcție de etapa de dezvoltare psihologică în care se află): aspecte legate de oferirea consimțământului în privința implicării în acte și / sau relații intime sau de apropiere fizică, informații de bază despre reproducere și relații sexuale, informații de bază despre infecțiile cu transmitere sexuală, informații despre schimbările emoționale, corporale și hormonale care apar în această etapă de vârstă.
► Cu adolescenții, categoria de vârstă + 13 ani: dacă în etapa anterioară de vârstă, ați stat pe gânduri dacă să discutați cu copilul mai specific despre aspecte sexuale și relații sexuale, începând cu vârsta de 13 ani, considerăm că este timpul să abordați aceste subiecte. Este important să discutați aspecte legate de consimțământ, mijloace de protecție, relații sexuale între minori – majori și infecții cu transmitere sexuală. Este o realitate actuală faptul că minorii, în special fetele sunt atrase în relații cu bărbați majori. Este important să discutați despre aceste aspecte cu copilul dumneavoastră, ajutîndu-l să înțeleagă interdicțiile legate de relațiile între minori – majori, atât din punct de vedere legal, dar mai ales din punct de vedere al diferențelor legate de dezvoltare psihologică și socială. Explicați copilului dumneavoastră conceptul de „grooming sexual” și ajutați-l să înțeleagă faptul că agresorii sexuali manipulează și conving treptat victima că relația dintre ei doi este una specială și de încredere, nicidecum o relație de manipulare și agresare.
Revenim la întrebarea pe care am formulat-o la începutul acestui articol – „Discuțiile cu copiii despre corp și aspecte sexuale îi pot proteja pe aceștia împotriva agresiunilor sexuale?” și sperăm că, după ce ați parcurs informațiile de mai sus, răspunsul dumneavoastră este „da”.
Înțelegem faptul că a discuta cu copilul despre corp și aspecte sexuale, necesită pe lângă deținerea de informații de calitate și reale cu privire la aspecte sexuale, și o anumită doză de curaj și confort în a discuta despre aceste aspecte. Părinții nu pot fi supra – oameni și nu pot deține toate rolurile sociale în același timp – și de părinte și de expert în educație sexuală și de psiholog. Dacă simțiti că nu puteți aborda subiecte legate de educația sexuală cu copilul dumneavoastră, la nivel de București și de țară există o mulțime de asociații și ONG – uri la care puteți apela. De asemenea, internetul vă oferă numeroase resurse la care puteți apela pentru a vă pregăti mai bine pentru acest tip de discuții cu copilul.
Veți regăsi în secțiunea de bibliografie o serie de link – uri către resurse recomandate.
Bibliografie:
- Web – link Talking Sex, Puberty & Relationships: A Resource for Parents
- Web – link How to Talk to Children About Sex & Safety | NSPCC | NSPCC
- Web – link Healthy relationships | NSPCC
- Web – link Talking to My Preteen Middle-schooler About Sex & Sexuality
Articol redactat de Patricia Aramă, psiholog clinician