Pentru copii
Despre violență
În ciuda progreselor înregistrate la nivel mondial în vederea eliminării utilizării pedepselor corporale, mulți părinți continuă să folosească pedepsele corporale pentru a-și „educa” copiii. În unele societăți, violența este pur și simplu considerată o modalitate normală de a educa și controla copiii. Prin urmare, unii părinți cred că pedeapsa corporală este o modalitate adecvată și eficientă de educare a copiilor și că durerea provocată de lovitură îl va ajuta pe copil să învețe. Uneori, este posibil ca părinții să nu fie conștienți de impactul negativ al pedepselor corporale asupra sănătății și dezvoltării copilului. În alte cazuri, părinții recurg la pedeapsa corporală din cauza stresului, tensiunii și furiei, adesea pentru că nu dispun de strategii și abordări non-violente pentru a aborda situațiile dificile. Utilizarea continuă a pedepselor corporale demonstrează în mod clar necesitatea unor inițiative constructive pentru a sparge tiparele istorice și culturale și pentru a sprijinirea părinților în găsirea unor strategii alternative pentru provocările legate de creșterea copiilor. În prezent, există o bază juridică, socială și științifică în creștere pentru a pune capăt pedepsirea corporală a copiilor, care în mod clar semnalează faptul că toate formele de violență împotriva copiilor sunt inacceptabile. Noile dovezi științifice au sporit cunoștințele noastre despre dezvoltarea copilului și despre impactul negativ al pedepselor corporale asupra sănătății și dezvoltarea copiilor[1].
Care sunt cauzele violenței?
- Expunerea la abuz fizic, emoțional, sexual
- Influența mass-media
- Vizionarea programelor violente
- Jocuri video cu impact emoțional major care afectează starea de sănătate mintală
- Consumul de substanțe (alcool, substanțe ilegale)
Care sunt consecințele violenței?
- Retragere socială, comportament antisocial
- Posibilitatea ca acesta să manifeste un comportament delincvent
- Posibilitatea să săvârșească infracțiuni
- Tulburări psihice, imagine de sine scăzută, anxietate, rușine putându-se ajunge chiar la depresie
- Rezultate școlare scăzute și abandon școlar
Copiii învață cum să se comporte urmărindu-i pe adulți. Părinții trebuie să facă un efort pentru a-și păstra un sens al valorilor și moralei în paralel cu modul de a se exprima non-violent și de a oferi un exemplu în acest sens.
Consilierea de către profesioniști este una dintre metodele eficiente atunci când o persoană a fost victimă a violenței sau a abuzat pe cineva. Astăzi, se pune un mare accent pe tehnicile de control ale furiei, lucru ce va mai reduce fenomenul de abuz și violentă, cu toate că cercetările în acest domeniu mai au un drum lung de parcurs pentru a combate nevoia omului de dominare și control.
Violența naște violență!!
[1] https://childrenatrisk.cbss.org/wp-content/uploads/2020/12/NVC_AwarenessRaising2018.pdf