Pentru copii
Atingerile bune și atingeri rele
Un subiect foarte important, necesar de știut pentru cei mici este cel al atingerilor. Atingerile pot fi un mod de a arăta dragostea, prietenia și afecțiunea. Dar este important să știm diferența dintre atingerile care sunt bune și cele care sunt rele.
Ce sunt atingerile bune?
Atingerile bune sunt acele atingeri care ne fac să ne simțim în siguranță și fericiți. Acestea sunt atingeri de la persoane în care avem încredere și pe care le iubim. Iată câteva exemple de atingeri bune:
- Îmbrățișările de la părinți, bunici sau prieteni apropiați.
- Pupicii pe obraz de la familie.
- Strângerile de mână atunci când întâlnim pe cineva nou.
- Bătăile pe spate de încurajare după ce am făcut ceva bine.
- Mângâierile în zonele premise (pe cap sau pe spate) atunci când suntem triști sau răniți și cineva de încredere încearcă să ne consoleze.
Aceste atingeri ne fac să ne simțim apreciați și iubiți de cei din jur.
Ce sunt atingerile rele?
Atingerile rele sunt acele atingeri care ne fac să ne simțim inconfortabil, speriați sau nefericiți. Acestea sunt atingeri care nu sunt potrivite și care ne fac să ne simțim ciudat. Este important să știți că nimeni nu are dreptul să vă atingă într-un mod care vă face să vă simțiți prost. Iată câteva exemple de atingeri rele:
- Atingeri pe părțile intime ale corpului vostru, cum ar fi zonele acoperite de costum de baie, fără permisiunea voastră. Acestea sunt atingeri care nu ar trebui să se întâmple niciodată, cu excepția cazului în care sunt necesare pentru a va ajuta să vă spălați sau să primiți ajutor medical și ar trebui să fie premise doar unei persoane de încredere.
- Împingerile sau loviturile care sunt menite să vă facă rău sau să vă sperie.
- Îmbrățișările forțate atunci când nu doriți să fiți îmbrățișați.
- Atunci când cineva vă atinge și vă face să vă simțiți rușinați sau confuzi, chiar dacă acestea par jucăușe sau glumețe pentru cealaltă persoană.
Cum recunoaștem atingerile rele?
Atingerile rele pot fi greu de recunoscut uneori, mai ales dacă ele vin de la cineva cunoscut. Dacă o atingere te face să te simți neliniștit, îți provoacă discomfort sau durere, este un semn că acea atingere nu este bună. Întotdeauna ai dreptul să îți urmezi instinctual și să te protejezi.
Ce să faci dacă cineva te atinge într-un mod care nu-ți place?
- Spune „Nu!” – Este important să-ți folosești vocea și să spui clar că nu îți place ceea ce se întâmplă. Poți spune „Nu!”, „Oprește-te!” sau „Nu mă atinge!”
- Vorbește cu un adult de încredere! – Spune-I unui părinte, unui profesor, frate mai mare sau oricărui adult în care ai încredere despre cee ace s-a întâmplat. Este important să vorbești despre asta, chiar dacă te simți jenat sau speriat. Oamenii din jurul tău sunt acolo pentru a te proteja și ajuta.
- Îndepărtează-te de acea persoană – Dacă te simți inconfortabil sau în pericol, încearcă să pleci cât mai repede posibil. Caută un loc sigur unde te poți duce, cum ar fi lângă alți copii.
- Nu te simți vinovat sau rușinat – dacă te-a atins cineva într-un mod care nu ți-a plăcut, nu este niciodată vina ta. Este foarte important să îți amintești acest lucru.
Amintește-ți: Corpul tău îți aparține!
Este foarte important să știi că tu ai control asupra corpului tău. Nimeni nu are dreptul să te atingă fără permisiunea ta, iar tu ai tot dreptul să spui „nu” oricând nu te simți confortabil. Este curajos și bine să vorbești atunci când ceva nu este în regulă.
Amintește-ți să fii mereu atent la cum te simți și să vorbești cu un adult de încredere oricând simți că ai nevoie să o faci. Ești puternic și meriți să te simți în siguranță!
Bibliografie:
Kidpower International, 2018. „Touch and Consent in Healthy Relationships”. Link: https://www.kidpower.org/library/article/consent/
Articol realizat de Ramona Cîrcu, coordinator activități